Alkohol: 10 Rzeczy, Które Powinieneś Wiedzieć

Posted on Updated on

Spożywanie alkoholu nigdy nie były błahe. Zarówno krótko, jak i długoterminowej perspektywie jego spożycie ma katastrofalne i często nieodwracalne skutki na nasze zdrowie. Dowód na dziesięć.Alkohol jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze i tradycji.

Nadal pić stale alkohol każdego dnia, aby odpocząć lub, aby towarzyszyć jedzenie, może prowadzić do uzależnienia.

Dr Katarzyna Szymon, addictologist, odszyfrowuje dla nas działanie alkoholu na nasz organizm.

1. Mamy nierówne do alkoholuMamy nierówne do alkoholu

Poziom alkoholu we krwi zależy od ilości wypitego, poziom konsumpcji i czy jest lub nie został zjedzony, ale i w pełni, płeć, wiek i genetyka.

“Za równą zużycie, stężenie alkoholu we krwi jest więcej w kobiecie niż mężczyzny w tym samym masy ciała, zmniejszenie masy mięśniowej, – wyjaśnia Dr Katherine Simon.

“Mięśnie zmniejsza się na przestrzeni lat, to samo i dla osób starszych. “

2. Disinhibiting alkoholu

Są wchłaniane w jelicie cienkim, małe molekuły alkoholu szybko przechodzi do krwi i krążą po całym organizmie. Szczególnie w mózgu, z których modyfikuje funkcjonowanie.

“Po wypiciu, widzimy uwalnianie dopaminy i endorfin, które zapewniają podniecenie i euforię, i działanie na serotonina, swego rodzaju moderator zachowanie,” według naszych ekspertów.

Wpływając na nastrój i emocje, a także subiektywne możliwości, te wstrząsy mogą doprowadzić do poczucia euforii, lub zrobić go smutnego, i zwiększa ryzyko.

3. Alkohol zmienia uczucia

Deregulacja wymiany między neuronami, alkohol zwiększa czas reakcji – od jednej sekundy bez alkoholu, średni czas reakcji wzrasta do 1,5 s, a poziom alkoholu we krwi 0.5 g / l i zmniejsza refleks , opiekę i odporność na zmęczenie.

Alkohol upośledza widzenia, ocena odległości i koordynacji ruchów. Ponadto, wpływ disinhibiting prowadzi do niedoszacowania ryzyka.

W ten sposób ryzyko okazać się sprawcą wypadku ze skutkiem śmiertelnym zwiększa się osiem razy.

4. Nastolatek upojenia alkoholowego uszkodzenia mózgu

“Do 25 lat, mózg kontynuuje swoje dojrzewanie,” Dr Szymon.

“Obrazowanie medyczne wykazały, że wielokrotne nadmierne spożycie do tego wieku można zostawić нейробиологические śladów w określone obszary mózgu w korze i hipokampie, które mają wpływ na uczenie się i zapamiętywanie. “

W “wraca z odwyku”, w ten sposób, nie tylko są szkodliwe nie tylko w najbliższej (etyczne śpiączka …), ale i w dłuższej perspektywie, ponieważ są one nieodwracalnie zmieniają pojemność pamięci, koncentracji i analizy .

5. Możesz być uzależniony, nie pić codziennieMożesz być uzależniony, nie pić codziennie

To się nazywa psychiczne uzależnienie. “To sprawy ludzi, którzy systematycznie pić w pewnych sytuacjach, aby odpocząć, aby zwiększyć lub zwiększyć, wyjaśnia dr Simon. Kiedy człowiek nie może obejść się bez picia w takich sytuacjach, jeden uzależnienie od alkoholu. “

Oprócz psychologicznych cierpienia, że zależność ta stwarza ryzyko konsumować więcej i więcej i wpadają w uzależnienia fizycznego. Ten próg waha się wśród ludzi.

Uzależnienie fizyczne objawia się objawami niezdolność zatrzymać lub zmniejszyć spożycie.

6. Alkohol-ciężki narkotyk

Wytworzonej produkcji dopaminy, przyjemność, podniecenie od alkoholizmu zaleca się spożywać coraz więcej i więcej.

“Jak tylko konsumpcja staje się częstym i ważnym, komórki reorganizacji ich pracę” – kontynuuje dr Simon. Jeśli przestaniemy pić, nic nie działa. “

Oprócz ucisku i narzucający pragnienie, aby spożywać, jest pocenie się, rano, drżenie, zaburzenia snu, drażliwość … Отъем trudne.

I, jak wszystko pozostaje w pamięci, jedna kropla alkoholu może ponownie zanurzyć się po okresie abstynencji.

7. Alkohol zwiększa problemy trawienne

Alkohol jest środkiem drażniącym, co osłabia błony śluzowe, zwłaszcza przewodu pokarmowego, LOR-organov i jamy ustnej, z którymi jest w kontakcie bezpośrednim.

Działając na zawór, położony między żołądek i przełyk , co przyczynia się do забросу soku żołądkowego . To może powodować zgagę, bóle brzucha.

8. Nadużywanie wypłacana jest od 40 do 60 lat

“Skutki picia przekracza zalecane wartości graniczne pojawiają się z biegiem czasu” – mówi dr Simon. Sprzyja temu wysokie ciśnienie krwi i hipercholesterolemia.

“To także jest uznanym czynnikiem ryzyka wielu nowotworów: jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, jelita grubego, odbytnicy, żołądka, trzustki, wątroby, piersi. Zwłaszcza, jeśli dodamy do niego. “

9. Alkohol zwiększa

Czysty alkohol wrze: 7 kalorii na gram, w porównaniu z 4 cukru. I tak jak zawsze dostaje się do organizmu z napojami zawierającymi cukier (piwo, wino …), to podwójny ból dla sylwetki.

Tak jak organizm najpierw wykorzystuje energię z węglowodanów funkcjonować, energia od alkoholu są przechowywane w postaci tłuszczu, zwłaszcza w okolicach brzucha.

10. Alkohol może zwiększyć chęć, a nie wydajnośćAlkohol może zwiększyć chęć, a nie wydajność

W disinhibiting, alkohol może stymulować emocje, zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Ale, gdy chodzi o przeprowadzki w akt miłości, wydaje się, aby mieć destrukcyjny efekt.

Różne badania przeprowadzone na ten temat wyróżnić trudności w utrzymaniu erekcji w człowieku, i dla osiągnięcia przyjemności dla obojga partnerów.

Alkohol: dawka nie powinna przekraczać

Próg ryzyka wynosi mniej niż 2 szklanki dziennie dla kobiety, 3 osoby, nie mniej niż 1 dnia bez alkoholu w tygodniu i nie więcej niż 4 standardowych drinków na raz.

Poza tym, ryzyko chorób i zaburzeń zachowania może się zdarzyć.

Każdy pokój szklankę odpowiada 10 g czystego alkoholu, a mianowicie:

  • 2.5 ml 45 ° whisky
  • 2.5 ml 45 ° trawienia
  • 2.5 ml pastis na 45 °
  • 7 kl. aperitif w temperaturze 18 °
  • 10 nast wino w temperaturze 12 °
  • 10 kl. szampana w 12 °
  • 25 ml cydru na 5 °
  • 25 cm 5 ° piwa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *